Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto z jabłkami

Bardzo szybkie i mało słodkie. Takie lekko puddingowe. Przepis pochodzi z Anglii, z 1976 r. Moja roczna córeczka je uwielbia.

Zamiast bułki tartej można użyć świeżych okruszków z chleba lub bułki - ciasto będzie dzięki temu jeszcze smaczniejsze.

125 g masła roztopić + 2 żółtka - ubić na gładką masę, następnie dodać:
125 g bułki tartej, 500 g jabłek rozgotowanych z cukrem, łyżeczkę cynamonu,
pół szklanki cukru tzcinowego, 60 g rodzynek, 45 g mąki kukurydzianej.
Dokładnie wymieszać.

Z 2 białek ubić pianę i deliatnie połaczyć z masą.

Formę okrągłą o średnicy 23 cm wysmarować masłem i wysypać cukrem. Przełożyć
do niej ciasto. Na wierzchu ułożyć plasterki z 1 jabłka. Położyć kilka
plasterków (bardzo cienkich) masła i oprószyć 1 łyżeczką cukru.
Piekarnik nagrzać do temp 180 st C i piec ciasto 1h 10 minut.

piątek, 13 maja 2005, lis_ka

Polecane wpisy

  • Fruit cake

    czyli zdrowe, ciężkie od bakalii, angielskie ciasto. Przepis podany przez Pusię :) Potrzebujemy: ok 1/2 kg jablek (raczej deserowych niz do gotowania czy wypiek

  • Zupa pomarańczowo-marchewkowa

    dla dzieci od 12 m-ca życia 1 łyżka oliwy, 1 cebula - dokładnie posiekana, 750 g marchewki umytej i drobno posiekanej, może być w plasterki, sok z 1 pomarańczy

  • Ciasteczka sezamowe

    Które dziecko nie lubi ciasteczek? Nie ma nic lepszego od tych upieczonych w domu. Bez spulchniaczy, białego cukru i innych wynalazków. Moja córeczka je te cias

Komentarze
2005/05/14 14:00:28
Lisko robisz obłędnie piękne zdjęcia! Pozwoliłam sobie dodać Twój blog do mojej listy "ulubionych" i będę czerpać z niego przepisy kulinarne.
Pozdrawiam
Alicja
-
2005/05/16 10:32:13
Alicjo,
bardzo dziękuję za miłe słowa :))) Uwielbiam fotografować jedzenie, więc cieszę się, że Ci się podobają moje zdjęcia.
Pozdrawiam serdecznie.
:)