Blog > Komentarze do wpisu
Kokosowe warzywa

Danie dla dzieci od 6 m-ca życia. Dla starszych dzieci można wzbogacić potrawę poprzez dodanie pomidorów (świeżych w sezonie, poza sezonem - pomidorów pellati)

75 g czerwonej soczewicy, łyżka wiórków kokosowych, 100 g warzyw (dowolnie: szpinak, marchewka, pietruszka, groszek, kalafior etc), odrobina soli (niekoniecznie), pół ząbka czosnku, ew. plasterek świeżego imbiru, dowolne świeże zioła (koperek, majeranek)

Soczewicę zalać wodą, dodać do niej zmiażdżony czosnek i imbir. Gotować ok. 15 minut, aż soczewica zmięknie. Warzywa zetrzeć na tarce lub drobno pokroić. Dodać do ugotowanej soczewicy, przykryć garnuszek i gotować na małym ogniu ok. 10-15 minut aż wszystko zmięknie. Pod koniec wsypać wiórki kokosowe.

poniedziałek, 09 maja 2005, lis_ka

Polecane wpisy

  • Fruit cake

    czyli zdrowe, ciężkie od bakalii, angielskie ciasto. Przepis podany przez Pusię :) Potrzebujemy: ok 1/2 kg jablek (raczej deserowych niz do gotowania czy wypiek

  • Zupa pomarańczowo-marchewkowa

    dla dzieci od 12 m-ca życia 1 łyżka oliwy, 1 cebula - dokładnie posiekana, 750 g marchewki umytej i drobno posiekanej, może być w plasterki, sok z 1 pomarańczy

  • Bułeczki szkockie

    Bułeczki są pyszne: chrupiące, ale miękkie w środku. Polskie prawo dopuszcza używanie ponad 150 składników tzw. polepszaczy pieczywa. A to, co sami upieczemy w