Blog > Komentarze do wpisu
Bułeczki szkockie

Bułeczki są pyszne: chrupiące, ale miękkie w środku. Polskie prawo dopuszcza używanie ponad 150 składników tzw. polepszaczy pieczywa. A to, co sami upieczemy w domu, nie ma ich wcale. Jest zdrowe i pyszne.

A oto przepis:

45 dag krupczatki
1,5 łyżeczki soli
2,5 dag drożdży
150 ml mleka
150 ml wody
odrobina oleju
nieco mąki pszennej

W letniej wodzie wymieszanej z mlekiem rozpuścić drożdże, odstawić na kilkanaście minut.
Przesiać krupczatkę, wymieszać z solą, dodać rozczyn, wyrobić ciasto dłońmi posmarowanymi odrobiną oleju, uformować kulę, odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką.
Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie, podzielić na 8 części. Uformować bułeczki, obtoczyć obficie w mące, rozwałkować na grubość 1 cm (najwyżej), ułożyć na papierze do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 220°C około 25 minut.

Autorką przepisu jest Nutinka.

sobota, 04 czerwca 2005, lis_ka

Polecane wpisy

  • Fruit cake

    czyli zdrowe, ciężkie od bakalii, angielskie ciasto. Przepis podany przez Pusię :) Potrzebujemy: ok 1/2 kg jablek (raczej deserowych niz do gotowania czy wypiek

  • Kokosowe warzywa

    Danie dla dzieci od 6 m-ca życia. Dla starszych dzieci można wzbogacić potrawę poprzez dodanie pomidorów (świeżych w sezonie, poza sezonem - pomidorów pellati)

  • Ciasteczka sezamowe

    Które dziecko nie lubi ciasteczek? Nie ma nic lepszego od tych upieczonych w domu. Bez spulchniaczy, białego cukru i innych wynalazków. Moja córeczka je te cias

Komentarze
usmiecham-sie
2008/02/07 23:26:29
ja co niedzielę piekę rano bułeczki, odłożyłam sobie Twój przepis na którąś z nich :)