Blog > Komentarze do wpisu
Zupa pomarańczowo-marchewkowa

dla dzieci od 12 m-ca życia

1 łyżka oliwy, 1 cebula - dokładnie posiekana, 750 g marchewki umytej i drobno posiekanej, może być w plasterki, sok z 1 pomarańczy + ew. skórka pomarańczowa, ale nie kandyzowana (może być np. firmy Kotanyi), 500 ml wywaru jarzynowego (ja gotuję wywar na marchwi,  pietruszce, porze, selerze, z listkiem laurowym i zielem angielskim), 150 ml mleka (modyfikowane lub zwykłe), sól i pieprz do smaku

Rozgrzać oliwę, dodać cebulę i marchewkę, przykryć i gotować 5-10 minut. Dodać sok i skórkę pomarańczową, wywar, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i trzymać na nim ok. 20 minut albo do czasu aż marchewka będzie miękka. Ostudzić, dodać mleko i zmiksowac w blenderze. Doprawić solą i pieprzem.

poniedziałek, 04 lipca 2005, lis_ka

Polecane wpisy

  • Ciasto z jabłkami

    Bardzo szybkie i mało słodkie. Takie lekko puddingowe. Przepis pochodzi z Anglii, z 1976 r. Moja roczna córeczka je uwielbia. Zamiast bułki tartej można użyć św

  • Kokosowe warzywa

    Danie dla dzieci od 6 m-ca życia. Dla starszych dzieci można wzbogacić potrawę poprzez dodanie pomidorów (świeżych w sezonie, poza sezonem - pomidorów pellati)

  • Ciasteczka sezamowe

    Które dziecko nie lubi ciasteczek? Nie ma nic lepszego od tych upieczonych w domu. Bez spulchniaczy, białego cukru i innych wynalazków. Moja córeczka je te cias

Komentarze
2005/08/26 12:22:24
Nie rozmumiem jak mam gotować cebulkę i marchewkę- czy mam do oliwy dodać wody czy chodzi tutaj o smażenie?