Blog > Komentarze do wpisu
FLAPJACK

Czyli wspaniały batonik, bardzo popularny w Anglii.

przepis podany przez Pusię :)


100g masła
150g melasy
150g cukru demerara
wanilia
200g płatków owsianych 
30g pestek słonecznika
30g pestek dyni
30g nasionek sezamu
60g posiekanych orzechów włoskich
60g rodzynek sułtanek
Piec nagrzewamy do 180 st. C.
Mieszamy: owies, ziarna słonecznika, dyni, sezamu, orzechy i sułtanki. W
rondelku gotujemy razem cukier (demerara), melasę, masło i wanilię, gdy zawrze, wlewamy do miseczki z nasionami i dobrze mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem dobrze wysmarowanym masłem i wyrównujemy. Pieczemy 10-12 min.
Przed pocięciem na dowolne kawałki pozwalamy ciastu ostygnać.

poniedziałek, 30 stycznia 2006, lis_ka

Polecane wpisy