Blog > Komentarze do wpisu
Fruit cake

czyli zdrowe, ciężkie od bakalii, angielskie ciasto.

Przepis podany przez Pusię :)

Potrzebujemy:
ok 1/2 kg jablek (raczej deserowych niz do gotowania czy wypiekow)
5 lyzek nieslodzonego soku
225g miszanych suchych owocow, namoczonych, i rozdrobnionych
(morele,figi,sultanki)
125g posiekanych roznych orzechow
75g maki z pelnego przemialu (dobrze byloby miec self-raising czyli z dodatkami
do wypieku wysokich ciast - ale nie jestem pewna czy dobrze
wytlumaczylam...hihihi)
25g wiorkow kokosowych
50g pestek dyni
2 lyzki oliwy z oliwek
2 lyzki gruszkowo-jablkowych powidel lub gestej konfitury morelowej


Dno kwadratowej blaszki natluscic i wylozyc papierem do pieczenia. Obrane i
pokrojone jablka zalac sokiem, przykryc i gotowac 10-15 min az beda bardzo
miekkie, potrzasajac garnkiem od czasu do czasu - nie odkrywac!!! Pozniej
dokladne rozmieszac aby powstalo gladkie puree. Dodac pozostale skladniki za
wyjatkiem konfitury (powidel)i bardzo dobrze wymieszac. Wylozyc do blaszki,
wyrownac. Upiec w 180C - 40 min, lub gdy jest dosc twarde.
Wyjac z piekarnika i zostawic jeszce w blaszce przez 5-10 min, potem wyjac na
kratke kuchenna i jeszcze cieple posmarowac konfitura i zaznaczyc 12
prostokatow. Gdy ostygnie pokroic.

poniedziałek, 30 stycznia 2006, lis_ka

Polecane wpisy

Komentarze
2007/06/02 11:10:15
to moje ukochane ciasto.....