Kategorie: Wszystkie | Dla dzieci | Qlinaria
RSS
poniedziałek, 30 stycznia 2006
Fruit cake

czyli zdrowe, ciężkie od bakalii, angielskie ciasto.

Przepis podany przez Pusię :)

Potrzebujemy:
ok 1/2 kg jablek (raczej deserowych niz do gotowania czy wypiekow)
5 lyzek nieslodzonego soku
225g miszanych suchych owocow, namoczonych, i rozdrobnionych
(morele,figi,sultanki)
125g posiekanych roznych orzechow
75g maki z pelnego przemialu (dobrze byloby miec self-raising czyli z dodatkami
do wypieku wysokich ciast - ale nie jestem pewna czy dobrze
wytlumaczylam...hihihi)
25g wiorkow kokosowych
50g pestek dyni
2 lyzki oliwy z oliwek
2 lyzki gruszkowo-jablkowych powidel lub gestej konfitury morelowej


Dno kwadratowej blaszki natluscic i wylozyc papierem do pieczenia. Obrane i
pokrojone jablka zalac sokiem, przykryc i gotowac 10-15 min az beda bardzo
miekkie, potrzasajac garnkiem od czasu do czasu - nie odkrywac!!! Pozniej
dokladne rozmieszac aby powstalo gladkie puree. Dodac pozostale skladniki za
wyjatkiem konfitury (powidel)i bardzo dobrze wymieszac. Wylozyc do blaszki,
wyrownac. Upiec w 180C - 40 min, lub gdy jest dosc twarde.
Wyjac z piekarnika i zostawic jeszce w blaszce przez 5-10 min, potem wyjac na
kratke kuchenna i jeszcze cieple posmarowac konfitura i zaznaczyc 12
prostokatow. Gdy ostygnie pokroic.

FLAPJACK

Czyli wspaniały batonik, bardzo popularny w Anglii.

przepis podany przez Pusię :)


100g masła
150g melasy
150g cukru demerara
wanilia
200g płatków owsianych 
30g pestek słonecznika
30g pestek dyni
30g nasionek sezamu
60g posiekanych orzechów włoskich
60g rodzynek sułtanek
Piec nagrzewamy do 180 st. C.
Mieszamy: owies, ziarna słonecznika, dyni, sezamu, orzechy i sułtanki. W
rondelku gotujemy razem cukier (demerara), melasę, masło i wanilię, gdy zawrze, wlewamy do miseczki z nasionami i dobrze mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem dobrze wysmarowanym masłem i wyrównujemy. Pieczemy 10-12 min.
Przed pocięciem na dowolne kawałki pozwalamy ciastu ostygnać.

poniedziałek, 04 lipca 2005
Zupa pomarańczowo-marchewkowa

dla dzieci od 12 m-ca życia

1 łyżka oliwy, 1 cebula - dokładnie posiekana, 750 g marchewki umytej i drobno posiekanej, może być w plasterki, sok z 1 pomarańczy + ew. skórka pomarańczowa, ale nie kandyzowana (może być np. firmy Kotanyi), 500 ml wywaru jarzynowego (ja gotuję wywar na marchwi,  pietruszce, porze, selerze, z listkiem laurowym i zielem angielskim), 150 ml mleka (modyfikowane lub zwykłe), sól i pieprz do smaku

Rozgrzać oliwę, dodać cebulę i marchewkę, przykryć i gotować 5-10 minut. Dodać sok i skórkę pomarańczową, wywar, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i trzymać na nim ok. 20 minut albo do czasu aż marchewka będzie miękka. Ostudzić, dodać mleko i zmiksowac w blenderze. Doprawić solą i pieprzem.

sobota, 04 czerwca 2005
Bułeczki szkockie

Bułeczki są pyszne: chrupiące, ale miękkie w środku. Polskie prawo dopuszcza używanie ponad 150 składników tzw. polepszaczy pieczywa. A to, co sami upieczemy w domu, nie ma ich wcale. Jest zdrowe i pyszne.

A oto przepis:

45 dag krupczatki
1,5 łyżeczki soli
2,5 dag drożdży
150 ml mleka
150 ml wody
odrobina oleju
nieco mąki pszennej

W letniej wodzie wymieszanej z mlekiem rozpuścić drożdże, odstawić na kilkanaście minut.
Przesiać krupczatkę, wymieszać z solą, dodać rozczyn, wyrobić ciasto dłońmi posmarowanymi odrobiną oleju, uformować kulę, odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką.
Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie, podzielić na 8 części. Uformować bułeczki, obtoczyć obficie w mące, rozwałkować na grubość 1 cm (najwyżej), ułożyć na papierze do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 220°C około 25 minut.

Autorką przepisu jest Nutinka.

piątek, 13 maja 2005
Ciasto z jabłkami

Bardzo szybkie i mało słodkie. Takie lekko puddingowe. Przepis pochodzi z Anglii, z 1976 r. Moja roczna córeczka je uwielbia.

Zamiast bułki tartej można użyć świeżych okruszków z chleba lub bułki - ciasto będzie dzięki temu jeszcze smaczniejsze.

125 g masła roztopić + 2 żółtka - ubić na gładką masę, następnie dodać:
125 g bułki tartej, 500 g jabłek rozgotowanych z cukrem, łyżeczkę cynamonu,
pół szklanki cukru tzcinowego, 60 g rodzynek, 45 g mąki kukurydzianej.
Dokładnie wymieszać.

Z 2 białek ubić pianę i deliatnie połaczyć z masą.

Formę okrągłą o średnicy 23 cm wysmarować masłem i wysypać cukrem. Przełożyć
do niej ciasto. Na wierzchu ułożyć plasterki z 1 jabłka. Położyć kilka
plasterków (bardzo cienkich) masła i oprószyć 1 łyżeczką cukru.
Piekarnik nagrzać do temp 180 st C i piec ciasto 1h 10 minut.

poniedziałek, 09 maja 2005
Kokosowe warzywa

Danie dla dzieci od 6 m-ca życia. Dla starszych dzieci można wzbogacić potrawę poprzez dodanie pomidorów (świeżych w sezonie, poza sezonem - pomidorów pellati)

75 g czerwonej soczewicy, łyżka wiórków kokosowych, 100 g warzyw (dowolnie: szpinak, marchewka, pietruszka, groszek, kalafior etc), odrobina soli (niekoniecznie), pół ząbka czosnku, ew. plasterek świeżego imbiru, dowolne świeże zioła (koperek, majeranek)

Soczewicę zalać wodą, dodać do niej zmiażdżony czosnek i imbir. Gotować ok. 15 minut, aż soczewica zmięknie. Warzywa zetrzeć na tarce lub drobno pokroić. Dodać do ugotowanej soczewicy, przykryć garnuszek i gotować na małym ogniu ok. 10-15 minut aż wszystko zmięknie. Pod koniec wsypać wiórki kokosowe.

piątek, 06 maja 2005
Ciasteczka sezamowe

Które dziecko nie lubi ciasteczek? Nie ma nic lepszego od tych upieczonych w domu. Bez spulchniaczy, białego cukru i innych wynalazków. Moja córeczka je te ciasteczka od kiedy wyrósł jej pierwszy ząbek.

225 g mąki, 4 łyżki oliwy z oliwek, 4 g drożdży Instant dr Oetkera, łyżka cukru z trzciny cukrowej, pół cukru z prawdziwą wanilią Kotanyi, 40 g masła, 50 ml wody, 4 łyżki sezamu, rozbełtane jajko

Piekarnik nagrzać do temp 200 st C (najlepiej funkcja termoobieg 3d).

Mąke wymieszać z drożdżami. Masło rozpuścić w garnuszku z oliwą, wlać wodę, ostudzić, później wlać do mąki. Wsypać cukier i cukier waniliowy. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na 20 części, z których uformować małe placuszki. Każdy z nich umoczyć w jajku, a następnie w sezamie. Ciasteczka układac na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut.

piątek, 24 grudnia 2004

Pudełka z chrupiącymi ciasteczkami.

Puszki z mięciutkimi piernikami pachnącymi domem z drewna schowanym gdzieś pomiędzy ośnieżonymi świerkami w lesie. Dziś mój dom pachnie ogniem zamkniętym w piecu. Prawdziwą choinką, na której miga milion światełek. Mój dom ukryty w dłoniach. Magiczny tylko dla mnie.

Śpię w śniegowych płatkach, miękkich jak puch. Śnię o lepszych czasach, spokojnych sumieniach, zdrowych ideałach i dobrych ludziach.

Wesołych Świąt!

sobota, 13 listopada 2004
Bułeczki

pszenne, pieczone w środku nocy (jak zwykle)

Ciasto drożdżowe i...

...ciasteczka owsiane Cynamoon:

 
1 , 2
| < Grudzień 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31