Kategorie: Wszystkie | Dla dzieci | Qlinaria
RSS
poniedziałek, 08 listopada 2004
Szarlotka

kawałek ciepłej szarlotki łagodzi obyczaje

środa, 03 listopada 2004
Sernik Funany

Upiekłam dzisiaj ten sernik. Wyjęłam z pieca puszyste ciasto o konsystencji delikatnej, aksamitnej pianki pachnącej wanilią, upstrzonej greckimi rodzynkami. Z wierzchu posypałam go płatkami migdałów. Wygląda i smakuje wybornie. Dziękuję Ci, Funano:-))

A na zdjęciu jest sernik wg tego samego przepisu, ale zamiast migdałów, na wierzchu są kawałeczki mlecznej czekolady.

A oto przepis:

Składniki:
1 kg białego sera,
30 dag cukru (trochę na wyczucie, w zależności od tego, jak kwaśny jest ser)
12-15 jajek
3/4 kostki masła
cukier wanilinowy, lepiej z dodatkiem prawdziwej wanilii
2 płaskie łyżki kaszki mannej
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
rodzynki
otarta skórka z pomarańczy, cytryny, 3 łyżki alkoholu

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości, dodać nieco rozmiękłe masło i znowu utrzeć. Dodać ser biały i znowu utrzeć. Stopniowo dodawać resztę składników - mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kaszę manną, skórki owocowe, alkohol, na końcu wymieszać z rodzynkami. Ubić białka jajek na sztywno i delikatnie połączyć z masą.
Tortownicę nasmarować tłuszczem i wyłożyć papierem pergaminowym, wlać ciasto.
Piec 40-45 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po 20 min zmniejszyć na 150. Sernik po upieczeniu lekko opada - trzeba poczekać z jego wyjęciem aż ostygnie. Można oczywiście polać polewą czekoladową.

sobota, 30 października 2004
Ciasto orzechowe

Ciasto orzechowe z syropem cytrynowym

Pochodzi z książki "Cakes" women's weekly cookbooks

200 g orzechów włoskich
125 g miękkiego masła
3 łyżeczki skórki cytrynowej (polecam firmy Kotanyi)
150 g cukru (najlepiej brązowego)
1 jajko
2 łyżki brandy (opcjonalnie)
100 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia
lub posypać tartą bułką

Orzechy zmiksować lub posiekać

masło, skórkę cytr., cukier i jajko ubić mikserem. Dodać brandy, orzechy,
mąkę
i proszek. przełożyć do tortownicy.

Piekarnik nagrzać do temp. 180 st C. wstawić ciasto do nagrzanego i piec ok.
1
godz.

syrop: 60 ml soku z cytryny i 55 g cukru rozpuścić w garnuszku na malutkim
ogniu. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, polać syropem (jak jeszcze jest w
tortownicy), przykryć folią aluminiową do momentu aż ostygnie.

Ciasto karmelowe

Ciasto złociste jak karmel...

185 g masła
150 g białej czekolady
120 g brązowego cukru
80 ml syropu klonowego
250 ml mleka
300 g mąki
łyżeczka proszku dopiecz.
2 jajka

masło+czekoladę+cukier+syrop+mleko wlać do garnuszka i podgrzewać aż się
rozpuści. Ostudzić. Dodać mąkę i jajka. Zmiksować na gładką masę. Przelać do
foremki posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Piec w temp. 150 st C przez 1,5 godz.

czwartek, 14 października 2004
Pszenne bułeczki

Pszenne bułeczki

                                  

1 małe jajko
200 ml zimnego mleka
8 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
50 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła
340 g białej mąki
7 g soli morskiej
do posypania: co kto lubi

Mąkę+sól+masło utrzeć ręką. W małej miseczce rozkruszyć drożdże, wsypac do nich
cukier i 4 łyżki zimnego (!) mleka. Dokładnie wymieszać i wlać do mąki. Powoli
wlewać pozostałe mleko, a na końcu lekko rozbełtane jajko. Wyrobić rękoma.
Jeśli jest zbyt luźne, dosypać trochę mąki. Odstawić na 1,5 - 2 godz przykryte
ściereczką aż podwoi swoją objętość.
Piekarnik nagrzać do temp 230 st C. Z ciasta formować małe bułeczki, układać je
na dużej, wysmarowanej oliwą blaszce, zostawiając 5 cm. odstępy m.dz
bułeczkami. Bułeczki posmarować mlekiem lub jajkiem, posypać czym się lubi i
wstawić do piekarnika na 5 min. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 200 st C i
piec kolejne 5-10 min.
Smacznego!

P.S. Podobno bułeczki mozna zamrozić. W przeciwnym wypadku trzeba je zjeść w
ciagu 24 h. z podanego przepisu wyszło mi 16 bułeczek.


Tarta tatin

Tarta Tatin

Na ciasto kruche:
150 g mąki
100 g masła pokrojonego w małe kawałeczki
25 g brązowego cukru
2 żółtka

Na jabłka:
100 g brązowego cukru
40 g masła
5 jabłek średniej wielkości obranych i pokrojonych w ćwiartki


Ciasto: zagnieść wszystkie składniki na gładkie kruche ciasto i włożyć do
lodówki na pół godz. W tym czasie przygotować jabłka:
na dużej patelni (ja używam ze stali nierdzewnej ze stalową rączką), rozgrzać
masło z cukrem. Kiedy zacznie się karmelizować, wrzucić jabłka i smażyć je ok.
15 minut. B. ważne: nie przekręcać ich zbyt często, bo się rozpadną, a nie
powinny.
Kiedy jabłka nabiorą złocistego koloru (ja trzymam je tak długo, aż się zrobią
brązowe, ale nie spalone!!), wyjmujemy z lodówki ciasto. Ciasto trzeba
rozwałkować na krążek o średnicy większej niż średnica patelni. Ciasto ułożyć
na jabłkach, podwinąc brzegi do środka.
wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st C. Piec 20 minut, następnie
zmniejszyć temp. do 160 stopni i piec kolejne 20 min.
Po upieczeniu wyjąc z piekarnika, nożem odsunąć brzeg ciasta od patelni, na
wierzch patelni położyć duży talerz i jednym ruchem przewrócić tartę na talerz.
Może się okazać, że do patelni przywarło część jabłek - nic strasznego -
odrywamy je delikatnie nożem i układamy na cieście. Jeśli ciasto jest gorące,
to jabłka ładnie się "wkleją" z powrotem.
I tyle!

Uwagi:
1. Karmelizowanie jabłek: wiele osób, którym podawałam ten przepis narzekało,
że "tarta nie jest taka jak twoja", a to dlatego, że zbyt krótko karmelizowali
jabłka. Jabłka nie mogą być blade, lekko podsmażone, a muszą pachniec
najprawdziwszym zapachem karmelowym.
2. Jeśli nie mamy stalowej patelni, można jabłka po usmażeniu przełożyć do
tortownicy i wtedy ułożyć na nich ciasto. Blaszka powinna mieć ok. 20 cm
średnicy
3. ważne, by porządnie podwinąć brzegi pod jabłka (przed upieczeniem), bo
dzięki temu zrobi się "rynienka" i owoce nie wypłyną.

Życzę smacznego:-)


czwartek, 07 października 2004
Drożdżowe bułeczki maślane

z nadzieniem z dzikiej róży, posypane sezamem

Ciasto ze śliwkami

Przed upieczeniem...

i po upieczeniu...

Przepis pochodzi z książki "Desery - od najprostszych po wykwintne" P. Herme
i jest wypróbowany przeze mnie. Wykorzystuję go jako spód do szarlotki i ciasta ze śliwkami.
(przed ułożeniem owoców trzeba go ponakłuwać widelcem i podpiec).
A więc:

190 g masła o temp. pokojowej
5 g (1 łyżeczka) miałkiej soli
50 ml zimnego mleka pełnotłustego lub wody (polecammleko)
250 g mąki

Masło pokroić na kawałki, rozgnieść drewnianą szpatułką
Do miseczki wlać mleko i rozpuścić w nim sól, następnie połączyć z masłem.
Mąkę przesiać i dosypywać powoli do mleka aż składniki się połączą.
Ciasto przełożyć na stolnicę i wygniatać aż będzie gladkie.
Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny.

na podpieczony spód sypię kilka łyżek brązowego cukru; ze śliwek wyjmuję pestkę
i układam owoce nie skaleczoną stroną na górze, to posypuję cukrem ew. kruszonką
(w równych proporcjach: mąka, cukier, masło + migdały ucieram na okruszki).
Piekę w 180 st C ok. 40 min

piątek, 17 września 2004
Ciasto na dziś - daktylowiec

Jest złotobrązowe, upstrzone rodzynkami i drobinkami kokosu.

Masło zmiksowałam z mlekiem kokosowym, wiórkami, jajkami, cukrem brązowym, mąką i proszkiem do pieczenia. Dolałam mleka kokosowego, dodałam dużą garść daktyli, rodzynek i suszonych moreli i upiekłam w 150 stopniach C.

Pachniało jesienią. Za oknem świeciło słońce, wiatr niósł zapach odchodzących liści, a ja myślałam o tym, że wieczorem odkręcę kaloryfer.  Ciasto stało na parapecie i myślało o sąsiadach, którym spieszno było wypalać trawy. Pachniało i kusiło osy.

Został jeszcze kawałek...

1 , 2
 
| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31