Kategorie: Wszystkie | Dla dzieci | Qlinaria
RSS
poniedziałek, 30 stycznia 2006
Fruit cake

czyli zdrowe, ciężkie od bakalii, angielskie ciasto.

Przepis podany przez Pusię :)

Potrzebujemy:
ok 1/2 kg jablek (raczej deserowych niz do gotowania czy wypiekow)
5 lyzek nieslodzonego soku
225g miszanych suchych owocow, namoczonych, i rozdrobnionych
(morele,figi,sultanki)
125g posiekanych roznych orzechow
75g maki z pelnego przemialu (dobrze byloby miec self-raising czyli z dodatkami
do wypieku wysokich ciast - ale nie jestem pewna czy dobrze
wytlumaczylam...hihihi)
25g wiorkow kokosowych
50g pestek dyni
2 lyzki oliwy z oliwek
2 lyzki gruszkowo-jablkowych powidel lub gestej konfitury morelowej


Dno kwadratowej blaszki natluscic i wylozyc papierem do pieczenia. Obrane i
pokrojone jablka zalac sokiem, przykryc i gotowac 10-15 min az beda bardzo
miekkie, potrzasajac garnkiem od czasu do czasu - nie odkrywac!!! Pozniej
dokladne rozmieszac aby powstalo gladkie puree. Dodac pozostale skladniki za
wyjatkiem konfitury (powidel)i bardzo dobrze wymieszac. Wylozyc do blaszki,
wyrownac. Upiec w 180C - 40 min, lub gdy jest dosc twarde.
Wyjac z piekarnika i zostawic jeszce w blaszce przez 5-10 min, potem wyjac na
kratke kuchenna i jeszcze cieple posmarowac konfitura i zaznaczyc 12
prostokatow. Gdy ostygnie pokroic.

FLAPJACK

Czyli wspaniały batonik, bardzo popularny w Anglii.

przepis podany przez Pusię :)


100g masła
150g melasy
150g cukru demerara
wanilia
200g płatków owsianych 
30g pestek słonecznika
30g pestek dyni
30g nasionek sezamu
60g posiekanych orzechów włoskich
60g rodzynek sułtanek
Piec nagrzewamy do 180 st. C.
Mieszamy: owies, ziarna słonecznika, dyni, sezamu, orzechy i sułtanki. W
rondelku gotujemy razem cukier (demerara), melasę, masło i wanilię, gdy zawrze, wlewamy do miseczki z nasionami i dobrze mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem dobrze wysmarowanym masłem i wyrównujemy. Pieczemy 10-12 min.
Przed pocięciem na dowolne kawałki pozwalamy ciastu ostygnać.

piątek, 24 grudnia 2004

Pudełka z chrupiącymi ciasteczkami.

Puszki z mięciutkimi piernikami pachnącymi domem z drewna schowanym gdzieś pomiędzy ośnieżonymi świerkami w lesie. Dziś mój dom pachnie ogniem zamkniętym w piecu. Prawdziwą choinką, na której miga milion światełek. Mój dom ukryty w dłoniach. Magiczny tylko dla mnie.

Śpię w śniegowych płatkach, miękkich jak puch. Śnię o lepszych czasach, spokojnych sumieniach, zdrowych ideałach i dobrych ludziach.

Wesołych Świąt!

sobota, 13 listopada 2004
Bułeczki

pszenne, pieczone w środku nocy (jak zwykle)

Ciasto drożdżowe i...

...ciasteczka owsiane Cynamoon:

poniedziałek, 08 listopada 2004
Szarlotka

kawałek ciepłej szarlotki łagodzi obyczaje

środa, 03 listopada 2004
Sernik Funany

Upiekłam dzisiaj ten sernik. Wyjęłam z pieca puszyste ciasto o konsystencji delikatnej, aksamitnej pianki pachnącej wanilią, upstrzonej greckimi rodzynkami. Z wierzchu posypałam go płatkami migdałów. Wygląda i smakuje wybornie. Dziękuję Ci, Funano:-))

A na zdjęciu jest sernik wg tego samego przepisu, ale zamiast migdałów, na wierzchu są kawałeczki mlecznej czekolady.

A oto przepis:

Składniki:
1 kg białego sera,
30 dag cukru (trochę na wyczucie, w zależności od tego, jak kwaśny jest ser)
12-15 jajek
3/4 kostki masła
cukier wanilinowy, lepiej z dodatkiem prawdziwej wanilii
2 płaskie łyżki kaszki mannej
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
rodzynki
otarta skórka z pomarańczy, cytryny, 3 łyżki alkoholu

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości, dodać nieco rozmiękłe masło i znowu utrzeć. Dodać ser biały i znowu utrzeć. Stopniowo dodawać resztę składników - mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kaszę manną, skórki owocowe, alkohol, na końcu wymieszać z rodzynkami. Ubić białka jajek na sztywno i delikatnie połączyć z masą.
Tortownicę nasmarować tłuszczem i wyłożyć papierem pergaminowym, wlać ciasto.
Piec 40-45 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po 20 min zmniejszyć na 150. Sernik po upieczeniu lekko opada - trzeba poczekać z jego wyjęciem aż ostygnie. Można oczywiście polać polewą czekoladową.

sobota, 30 października 2004
Ciasto orzechowe

Ciasto orzechowe z syropem cytrynowym

Pochodzi z książki "Cakes" women's weekly cookbooks

200 g orzechów włoskich
125 g miękkiego masła
3 łyżeczki skórki cytrynowej (polecam firmy Kotanyi)
150 g cukru (najlepiej brązowego)
1 jajko
2 łyżki brandy (opcjonalnie)
100 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia
lub posypać tartą bułką

Orzechy zmiksować lub posiekać

masło, skórkę cytr., cukier i jajko ubić mikserem. Dodać brandy, orzechy,
mąkę
i proszek. przełożyć do tortownicy.

Piekarnik nagrzać do temp. 180 st C. wstawić ciasto do nagrzanego i piec ok.
1
godz.

syrop: 60 ml soku z cytryny i 55 g cukru rozpuścić w garnuszku na malutkim
ogniu. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, polać syropem (jak jeszcze jest w
tortownicy), przykryć folią aluminiową do momentu aż ostygnie.

Ciasto karmelowe

Ciasto złociste jak karmel...

185 g masła
150 g białej czekolady
120 g brązowego cukru
80 ml syropu klonowego
250 ml mleka
300 g mąki
łyżeczka proszku dopiecz.
2 jajka

masło+czekoladę+cukier+syrop+mleko wlać do garnuszka i podgrzewać aż się
rozpuści. Ostudzić. Dodać mąkę i jajka. Zmiksować na gładką masę. Przelać do
foremki posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Piec w temp. 150 st C przez 1,5 godz.

czwartek, 14 października 2004
Pszenne bułeczki

Pszenne bułeczki

                                  

1 małe jajko
200 ml zimnego mleka
8 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
50 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła
340 g białej mąki
7 g soli morskiej
do posypania: co kto lubi

Mąkę+sól+masło utrzeć ręką. W małej miseczce rozkruszyć drożdże, wsypac do nich
cukier i 4 łyżki zimnego (!) mleka. Dokładnie wymieszać i wlać do mąki. Powoli
wlewać pozostałe mleko, a na końcu lekko rozbełtane jajko. Wyrobić rękoma.
Jeśli jest zbyt luźne, dosypać trochę mąki. Odstawić na 1,5 - 2 godz przykryte
ściereczką aż podwoi swoją objętość.
Piekarnik nagrzać do temp 230 st C. Z ciasta formować małe bułeczki, układać je
na dużej, wysmarowanej oliwą blaszce, zostawiając 5 cm. odstępy m.dz
bułeczkami. Bułeczki posmarować mlekiem lub jajkiem, posypać czym się lubi i
wstawić do piekarnika na 5 min. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 200 st C i
piec kolejne 5-10 min.
Smacznego!

P.S. Podobno bułeczki mozna zamrozić. W przeciwnym wypadku trzeba je zjeść w
ciagu 24 h. z podanego przepisu wyszło mi 16 bułeczek.


 
1 , 2
| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31