Kategorie: Wszystkie | Dla dzieci | Qlinaria
RSS
poniedziałek, 04 lipca 2005
Zupa pomarańczowo-marchewkowa

dla dzieci od 12 m-ca życia

1 łyżka oliwy, 1 cebula - dokładnie posiekana, 750 g marchewki umytej i drobno posiekanej, może być w plasterki, sok z 1 pomarańczy + ew. skórka pomarańczowa, ale nie kandyzowana (może być np. firmy Kotanyi), 500 ml wywaru jarzynowego (ja gotuję wywar na marchwi,  pietruszce, porze, selerze, z listkiem laurowym i zielem angielskim), 150 ml mleka (modyfikowane lub zwykłe), sól i pieprz do smaku

Rozgrzać oliwę, dodać cebulę i marchewkę, przykryć i gotować 5-10 minut. Dodać sok i skórkę pomarańczową, wywar, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i trzymać na nim ok. 20 minut albo do czasu aż marchewka będzie miękka. Ostudzić, dodać mleko i zmiksowac w blenderze. Doprawić solą i pieprzem.

sobota, 04 czerwca 2005
Bułeczki szkockie

Bułeczki są pyszne: chrupiące, ale miękkie w środku. Polskie prawo dopuszcza używanie ponad 150 składników tzw. polepszaczy pieczywa. A to, co sami upieczemy w domu, nie ma ich wcale. Jest zdrowe i pyszne.

A oto przepis:

45 dag krupczatki
1,5 łyżeczki soli
2,5 dag drożdży
150 ml mleka
150 ml wody
odrobina oleju
nieco mąki pszennej

W letniej wodzie wymieszanej z mlekiem rozpuścić drożdże, odstawić na kilkanaście minut.
Przesiać krupczatkę, wymieszać z solą, dodać rozczyn, wyrobić ciasto dłońmi posmarowanymi odrobiną oleju, uformować kulę, odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką.
Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie, podzielić na 8 części. Uformować bułeczki, obtoczyć obficie w mące, rozwałkować na grubość 1 cm (najwyżej), ułożyć na papierze do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 220°C około 25 minut.

Autorką przepisu jest Nutinka.

piątek, 13 maja 2005
Ciasto z jabłkami

Bardzo szybkie i mało słodkie. Takie lekko puddingowe. Przepis pochodzi z Anglii, z 1976 r. Moja roczna córeczka je uwielbia.

Zamiast bułki tartej można użyć świeżych okruszków z chleba lub bułki - ciasto będzie dzięki temu jeszcze smaczniejsze.

125 g masła roztopić + 2 żółtka - ubić na gładką masę, następnie dodać:
125 g bułki tartej, 500 g jabłek rozgotowanych z cukrem, łyżeczkę cynamonu,
pół szklanki cukru tzcinowego, 60 g rodzynek, 45 g mąki kukurydzianej.
Dokładnie wymieszać.

Z 2 białek ubić pianę i deliatnie połaczyć z masą.

Formę okrągłą o średnicy 23 cm wysmarować masłem i wysypać cukrem. Przełożyć
do niej ciasto. Na wierzchu ułożyć plasterki z 1 jabłka. Położyć kilka
plasterków (bardzo cienkich) masła i oprószyć 1 łyżeczką cukru.
Piekarnik nagrzać do temp 180 st C i piec ciasto 1h 10 minut.

poniedziałek, 09 maja 2005
Kokosowe warzywa

Danie dla dzieci od 6 m-ca życia. Dla starszych dzieci można wzbogacić potrawę poprzez dodanie pomidorów (świeżych w sezonie, poza sezonem - pomidorów pellati)

75 g czerwonej soczewicy, łyżka wiórków kokosowych, 100 g warzyw (dowolnie: szpinak, marchewka, pietruszka, groszek, kalafior etc), odrobina soli (niekoniecznie), pół ząbka czosnku, ew. plasterek świeżego imbiru, dowolne świeże zioła (koperek, majeranek)

Soczewicę zalać wodą, dodać do niej zmiażdżony czosnek i imbir. Gotować ok. 15 minut, aż soczewica zmięknie. Warzywa zetrzeć na tarce lub drobno pokroić. Dodać do ugotowanej soczewicy, przykryć garnuszek i gotować na małym ogniu ok. 10-15 minut aż wszystko zmięknie. Pod koniec wsypać wiórki kokosowe.

piątek, 06 maja 2005
Ciasteczka sezamowe

Które dziecko nie lubi ciasteczek? Nie ma nic lepszego od tych upieczonych w domu. Bez spulchniaczy, białego cukru i innych wynalazków. Moja córeczka je te ciasteczka od kiedy wyrósł jej pierwszy ząbek.

225 g mąki, 4 łyżki oliwy z oliwek, 4 g drożdży Instant dr Oetkera, łyżka cukru z trzciny cukrowej, pół cukru z prawdziwą wanilią Kotanyi, 40 g masła, 50 ml wody, 4 łyżki sezamu, rozbełtane jajko

Piekarnik nagrzać do temp 200 st C (najlepiej funkcja termoobieg 3d).

Mąke wymieszać z drożdżami. Masło rozpuścić w garnuszku z oliwą, wlać wodę, ostudzić, później wlać do mąki. Wsypać cukier i cukier waniliowy. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na 20 części, z których uformować małe placuszki. Każdy z nich umoczyć w jajku, a następnie w sezamie. Ciasteczka układac na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut.

| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31