Kategorie: Wszystkie | Dla dzieci | Qlinaria
RSS
poniedziałek, 30 stycznia 2006
Fruit cake

czyli zdrowe, ciężkie od bakalii, angielskie ciasto.

Przepis podany przez Pusię :)

Potrzebujemy:
ok 1/2 kg jablek (raczej deserowych niz do gotowania czy wypiekow)
5 lyzek nieslodzonego soku
225g miszanych suchych owocow, namoczonych, i rozdrobnionych
(morele,figi,sultanki)
125g posiekanych roznych orzechow
75g maki z pelnego przemialu (dobrze byloby miec self-raising czyli z dodatkami
do wypieku wysokich ciast - ale nie jestem pewna czy dobrze
wytlumaczylam...hihihi)
25g wiorkow kokosowych
50g pestek dyni
2 lyzki oliwy z oliwek
2 lyzki gruszkowo-jablkowych powidel lub gestej konfitury morelowej


Dno kwadratowej blaszki natluscic i wylozyc papierem do pieczenia. Obrane i
pokrojone jablka zalac sokiem, przykryc i gotowac 10-15 min az beda bardzo
miekkie, potrzasajac garnkiem od czasu do czasu - nie odkrywac!!! Pozniej
dokladne rozmieszac aby powstalo gladkie puree. Dodac pozostale skladniki za
wyjatkiem konfitury (powidel)i bardzo dobrze wymieszac. Wylozyc do blaszki,
wyrownac. Upiec w 180C - 40 min, lub gdy jest dosc twarde.
Wyjac z piekarnika i zostawic jeszce w blaszce przez 5-10 min, potem wyjac na
kratke kuchenna i jeszcze cieple posmarowac konfitura i zaznaczyc 12
prostokatow. Gdy ostygnie pokroic.

FLAPJACK

Czyli wspaniały batonik, bardzo popularny w Anglii.

przepis podany przez Pusię :)


100g masła
150g melasy
150g cukru demerara
wanilia
200g płatków owsianych 
30g pestek słonecznika
30g pestek dyni
30g nasionek sezamu
60g posiekanych orzechów włoskich
60g rodzynek sułtanek
Piec nagrzewamy do 180 st. C.
Mieszamy: owies, ziarna słonecznika, dyni, sezamu, orzechy i sułtanki. W
rondelku gotujemy razem cukier (demerara), melasę, masło i wanilię, gdy zawrze, wlewamy do miseczki z nasionami i dobrze mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem dobrze wysmarowanym masłem i wyrównujemy. Pieczemy 10-12 min.
Przed pocięciem na dowolne kawałki pozwalamy ciastu ostygnać.

| < Styczeń 2006 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31